Lassan sült csülök

Melyik bort ajánlod hozzá: Az ételhez az általam különösen nagyra tartott, nagy zalai hordóban, finomseprőn érlelődött Bussay Szürkebarát-ot (Pinot Gris) ajánlom jó szívvel, mely akár egy reggeli alkalmával is képes olajos, krémes, nagy extrakttartalmával egyedi módon mennyei magasságokba emelni az ételt.
Beküldő: Szünder Dezső
Receptem hozzávalói:
  • csülök
  • só, bors
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • kömény
  • édeskömény
  • csillagánizs
  • hagyma
  • a tálaláshoz fehér kenyeret, tormát és mustárt
​Elkészítés:
Ha sikerült a piacról kicsontozva hazahoznunk a csülköt, vagy csülköket, akkor terítsük ki bőrével lefelé és szépen, ameddig tudjuk, hajtogassuk ki, hogy egy szinte vízszintes felületet kapjunk. Egy tálban keverjünk össze sót, borsot, kevés őrölt köményt és reszelt fokhagymát. Egy kis csülök esetén a fokhagyma mennyisége 6-8 gerezd legyen, nagy csülök esetén – különösen ha szeretjük a fokhagymát- akár egy egész fejet is tehetünk rá. Öntsük le annyi olívaolajjal, hogy kényelmesen kenhető masszát kapjunk, nem kell túl sok belőle, hiszen a csülök maga is éppen elég zsiradékot tartalmaz. Keverjük össze tehát a fűszereket az olajjal és alaposan dörzsöljük be vele a húst. Fedjük le szorosan alufóliával, majd tegyük be a hűtőbe pácolódni 6-8 órára.

Este 8 körül vegyük ki a tepsit a hűtőből, óvatosan emeljük ki belőle a csülkünket és tegyük félre egy tálra, amíg „megágyazunk” neki. Két nagyobb darab hagymát hámozzunk meg, vágjuk vékony karikákra. Szintén két nagyobb darab édesköményt vágjunk ugyanolyan vastag karikákra, mint a hagymát. Az édesköményt nem fogjuk elfogyasztani – mint ahogy a többi, csülök alá kerülő tételt sem, hacsak nem kíváncsiságból- így aztán ne rémüljünk meg elsőre a kömény olykor bántóan ánizsos aromájától.

Ez az elkészült ételünkben csupán ízesítőként fog megjelenni, a húsnak igazán különleges aromát, illatot kölcsönözve. Ha nem jutunk hozzá édesköményhez, vagy csak nem találjuk szimpatikusnak az illatát, akkor duplázzuk meg a hagyma mennyiségét. Nem mondom, hogy ugyanazt az eredményt fogjuk elérni, de csalódni nem fogunk akkor sem ha így döntünk. Válasszunk édesebb hagymát ha tehetjük, vagy használjunk többfélét, de a lilát kerüljük el ebben az esetben. Terítsük tehát le a tepsi aljába mindenféle zsiradék használata nélkül a hagymakarikákat, tegyünk a tetejére egy sor édesköményt, majd a maradék hagymával borítsuk be az édesköményünk. Tegyünk a hagymák közé 3-4db babérlevelet egészben, valamint 2-3db egész csillagánizst. Igen, azt a csillagánizst, amit egyébként télen, nagy hidegben a forralt borunkba is teszünk. Az íze az édesköménnyel keveredve feledhetetlen élménnyé teszi majd az elkészült ételt. Akinek pedig mindez még mindig nem elég pikáns, az megbolondíthatja az ételt néhány gerezd almával, répával, vagy akár fehérrépával is. Szórjunk a csülök ágyára még 5-10 szem egész feketeborsot, tegyük rá a csülköt bőrével lefelé.

Öntsünk alá a csülök méretétől függően 1,5-2,5dl száraz fehérbort.
Kerüljük a populáris, illatos fajtákat, válasszunk hozzá egy Bussay Szürkebarátot, ha lehet fahordós érlelésűt, ha esetleg rendelkezünk olyannal, ami 6-8 éves, nos az igazán tökéletes választás.

Fedjük le szorosan a tepsit az aufóliánkkal, a sütőt melegítsük elő 200C-ra. A hőfok elérése után helyezzük be a tepsit a sütőbe és 5 percig hagyjuk 200C-on felmelegedni. 5 perc után állítsuk a hőfokot 80-90C-ra, mossuk meg a fogunkat és menjünk el aludni. Használjuk a sütő alul-felül sütő funkcióját, a légkeverést kapcsoljuk ki!

Másnap reggel első utunk vezessen a sütőhöz. Ellenőrizzük a hús puhaságát. Akkor jó, ha bőséges folyadék van az edényünk alján, a hús pedig annyira puha, hogy könnyedén, akár egy villával könnyedén le tudjuk fejteni a bőrről, el tudjuk választani a zsíros résztől. Ha nem ilyen, akkor tegyük vissza a sütőbe és fóliával, vagy most akár már a nélkül is, süssük még 30-60 percet magasabb hőfokon. Ha elkészült a csülök a húsos részt válasszuk le, szedjük kisebb/nagyobb darabokra, tegyük át egy jénai tálba, ahol a tálalásig langyosra tud hűlni.