Borjú steak vörösborban párolva

Melyik bort ajánlod hozzá: Bussay Pino Noir, Bussay Csókaszőlő
Beküldő: Andresz Miklós
Receptem hozzávalói:
  • 450 gr Porterhouse Steak ( Borjúból de lehetőleg Angus marhából viszont van aki a skót Hereford marhára esküszik )
  • 1 evőkanál mangalica zsír
  • Steak fűszerek
  • Bussay Pino Noir
Elkészítés:
A steaket először lehártyázom (mármint ha van rajta). Ez dermedt állapotban könnyebben megy. Utána fűszerezem steak fűszerekkel de sót csak a sütés előtt teszek rá. A fűszereket jól bedörzsölőm majd beáztatom Bussay Pino Noirba. Kedvencem a 2016-os évjárat.
Ezek után vakum zacskóba rakom majd hűtőbe rakom, hogy a fűszerek és a bor jól összeérlelődjön.

Kb. 10 napig hagyom érlelődni, +2 fokos hőmérsékleten.

A sütés menete a következő: a tervezett sütés előtt kb 2 órával kiveszem a hűtőből és szoba hőmérsékletre hagyom felmelegedni. Egy öntött vas serpenyőt aminek az alja bordás kb 220-250 fokra felmelegítek. Beleteszem a mangalica zsírt majd a steaket. Mindkét oldalát megkérgesítem ( kb 1-1,5 perc alatt megtörténik. Majd a lángot leveszem kb. 70 fokra és hozzáöntöm a bort. Addig párolom míg puha és omlós nem lesz.

Steak burgonyával és zöldséggel tálalom és a húsra a szaftját is ráöntöm.
A fogyasztásához Bussay Pinot Noirt vagy Bussay Csókaszőlőt szoktam az asztalra tenni.