Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel

Melyik bort ajánlod hozzá: Bussay Csókaszőlő 2017
Beküldő: Hegyvári Zoltán
Receptem hozzávalói:
  • 1,5 kg szarvas lapocka
  • 8-10 dkg füstölt szalonna
  • 5-6 db kisebb vöröshagyma
  • 2 kk őrölt kömény
  • 2 kk morzsolt kakukkfű
  • 1 kk őrölt borókabogyó
  • 1 kk morzsolt borsikafű
  • 3-4 babérlevél
  • 2-3 ek aszalt áfonya
  • 50-60 dkg barna csiperke
  • 1-1,5 dl Bussay Csókaszőlő 2017
  • só és bors
  • chili

Elkészítés:
Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet eresszenek. Tehát kifehéredésig elősütöttem a szarvaskockákat, majd jött a só - amitől tényleg elkezdett levet ereszteni a hús.

Jöhetett az összes fűszer, majd fedő alatt hagytam, hogy elkezdjenek az ízek összeérni - és hogy puhuljon a hús. Míg a fedő alatt párolódott a ragunk alapja, addig megmostam és feldaraboltam a gombákat.
Kb egy óra elteltével átmozgattam a húsokat, beleszórtam a raguba a gombákat és az aszalt áfonyákat, öntöttem bele vörösbort, majd ismét fedő alatt hagytam, hogy minden összefőjön.

És jöjjön a köret.
Meghámoztam egy csomó burgonyát, átmostam őket, majd feldaraboltam mindet. Egy lábasban vizet melegítettem, amibe feltettem főni a burgonyákat. Fontos, hogy a víz éppen ellepje a krumplikat - ez azért fontos, mert a főzőlével fogjuk összetörni a burgonyákat. Tehát addig főztem őket, amíg meg nem puhultak, majd a lángon hagyva átnyomkodtam mindet. A krémes állagú pürét elkezdtem szórni liszttel, majd folyamatosan kevergettem is.
Hogy mennyi liszt kell? Hát amennyit felvesz... Amikor már kezdene lekapni a lábas aljára, akkor egy vágódeszkára öntöttem a krumplis pürét. Hagyom kicsit hűlni, majd kanállal és kézzel kis rudakat gyártok belőlük. A kész rudacskákat vékony olajon átpirítom, majd tálalok is.

Nem titok, de hobbiból bloggerkedem - így ez az étel is megtalálható a blogomon ( fotókkal együtt ) Hegyvári Zoltán alias Húsimádó