Elkészítés:
Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet eresszenek. Tehát kifehéredésig elősütöttem a szarvaskockákat, majd jött a só - amitől tényleg elkezdett levet ereszteni a hús.
Jöhetett az összes fűszer, majd fedő alatt hagytam, hogy elkezdjenek az ízek összeérni - és hogy puhuljon a hús. Míg a fedő alatt párolódott a ragunk alapja, addig megmostam és feldaraboltam a gombákat.
Kb egy óra elteltével átmozgattam a húsokat, beleszórtam a raguba a gombákat és az aszalt áfonyákat, öntöttem bele vörösbort, majd ismét fedő alatt hagytam, hogy minden összefőjön.
És jöjjön a köret.
Meghámoztam egy csomó burgonyát, átmostam őket, majd feldaraboltam mindet. Egy lábasban vizet melegítettem, amibe feltettem főni a burgonyákat. Fontos, hogy a víz éppen ellepje a krumplikat - ez azért fontos, mert a főzőlével fogjuk összetörni a burgonyákat. Tehát addig főztem őket, amíg meg nem puhultak, majd a lángon hagyva átnyomkodtam mindet. A krémes állagú pürét elkezdtem szórni liszttel, majd folyamatosan kevergettem is.
Hogy mennyi liszt kell? Hát amennyit felvesz... Amikor már kezdene lekapni a lábas aljára, akkor egy vágódeszkára öntöttem a krumplis pürét. Hagyom kicsit hűlni, majd kanállal és kézzel kis rudakat gyártok belőlük. A kész rudacskákat vékony olajon átpirítom, majd tálalok is.
Nem titok, de hobbiból bloggerkedem - így ez az étel is megtalálható a blogomon ( fotókkal együtt ) Hegyvári Zoltán alias Húsimádó
https://ec.europa.eu/agriculture